This is a subtitle for your new post

Arousal – ‘kip zonder kop actiestand’
Arou wattes? Arousal is een neurologische staat, de activatietoestand van het centrale zenuwstelsel. Zintuigelijke informatie heeft veel invloed op arousal: het verhoogt of verlaagd het arousal. Alerthed gaat over focus en is een bewust proces. Arousal is een neurologische activatietoestand van het zenuwstelsel wat onbewust gebeurt.
Bij een hoog arousal zijn er zeer sterke emoties, hypergevoelig, waakzaam, alert, versnelde hartslag en ademhaling. Versmalde aandacht in het denken, zien en horen.
Overspoeld kan uiten in een shut down, ofwel uit gaan staan. Of het is juist een vecht vlucht stand waarin men niet bereikbaar is. Neurologisch staat het lichaam op overleven. Na een 10 a 20 minuten bedaard het systeem weer en zakt het weer en zal diegene weer alert worden en bereikbaar zijn.
Optimale emotionele spanningsboog / optimaal arousal
Bewust, flexibel in contact met emoties en het lichaam.
Bij een te laag arousal dan is men ongevoelig, vlakke of verdoofde reacties, vertraagde hartslag, oppervlakkige ademhaling, verstarring van beweging. Lage bloeddruk, soms flauwvallen.
Arousal zie je aan:
Oogcontact. Stemhoogte en volume. Dat geluid hoor je als ze boven het normale arousal niveau zitten, hard praten tot schreeuwen aan toe. Opdrachtgerichtheid en activiteitenniveau: te laag arousal betekend totaal geen actie of nauwelijks. Bij te hoog is deze tevens verstoord, als een kip zonder kop zeg maar.
Spierspanning: bij een hoog arousal zie je het lijf vol spanning staan: schouders opgetrokken, wijde pupillen, schrijft geknepen. Bij een laag arousal is diegene slap en maakt juist te weinig spierspanning.
5 Overspoeld
4 Overprikkeld
3 Opgewonden
2 Concentratie
1 Wakker
-1 Dommelen
-2 Slapen
-3 Coma
-4 Arousal en slapen:
Goed slapen is fijn en belangrijk. Voor kinderen én voor hun ouders. Veel kinderen komen echter niet zomaar in een gezond slaapritme. Overdag een stabiel arousal zorgt voor veel minder ellende in de nacht!
Onderzoek naar de prikkelverwerking
In de praktijk doe ik veel onderzoeken bij veelal kinderen naar de prikkelverwerking. Ook steeds meer ouders leg ik de vragenlijsten voor ouders voor om ook die uit te zoeken en mee te nemen in de gezinsaanpak. Meer informatie over prikkelverwerking klik hier.
Aanmelden hiervoor kan via de aanmeldbutton op de Home pagina.