Herken je dit?:

-Bewegingsonrust
-Moeite met zelfregulatie
-Snel huilen, boos of angstiger dan normaal
-Hoofdpijn, buikpijn of spierspanning

-Slaapproblemen
-Terugtrekking
-Sensorische gevoeligheid 

-Matige / klachtgevende werkhouding


De oorzaak hiervan kan zijn dat de prikkels (informatie uit onze zintuigen (ogen, oren, voelen, evenwicht enz) niet goed verwerkt wordt wat een andere reactie/gedrag geeft dan hoort.


Zintuigelijke prikkelverwerking is een cruciaal onderdeel van de mentale, fysieke en emotionele ontwikkeling van kinderen. Mijn missie is ouders te helpen de signalen van hun kinderen te herkennen en het zenuwstelsel te reguleren voor een optimale groei. 

Overprikkeling onder controle hebben geeft rust en vertrouwen. Tuurlijk zal het nog eens gebeuren maar mag het aantal uitbarstingen nu echt omlaag?


Mijn manier van werken streeft naar harmonie en begrip, zowel thuis als op school, om een  toekomst voor kinderen te creëren met kunnen omgaan met gedoe op een waarde gerichte manier.


Ik werk met 3 mogelijkheden:
1: Zelf aan de slag met een waardevolle training online. In je eigen tempo door alle kennis heen en praktisch toepassen. Klik
hier.
2: 1 op 1 onderzoek en adviesgesprek zie
hier
3: 1 op 1 onderzoek en behandeling zie
hier


Onderprikkeld gedrag bij kinderen kan herkenbaar zijn aan verschillende kenmerken:

  • Het kind dwarrelt door het leven, letterlijk en figuurlijk.
  • Het regelmatig op in zijn eigen wereld.
  • Onverklaarbare uitbarstingen van blijdschap of energie komen voor.
  • Het ontdekt duizend-en-één dingen, maar zelden in een rechte lijn.
    Wanneer onderprikkeld zie je juist een soort uit stand, lijken lastig aan te worden gezet.

Aan de andere kant zijn er ook signalen van overprikkeld gedrag:


  • Het kind lijkt te stuiteren als een pingpongbal door de ruimte.
  • Het is soms onbereikbaar en lijkt niet te reageren op je aanspreken.
  • Af en toe komt er een explosie van emotie.
  • Het gaat van het ene avontuur naar het andere zonder ooit uitgeput te raken.
  • Wanneer overprikkeld, lijkt het kind soms even verdwaald in een droomwereld voordat het weer opduikt in de echte wereld.


-Je kunt dit zelf onderzoeken met een geweldig informatieve training online klik hier.
-We kunnen samen onderzoek doen.
-En als je echt er mee aan de slag wil gaan we onderzoek en behandeling aan bij jullie thuis.

Meer informatie onderaan deze pagina.


Prikkelverwerking is een complex proces waarbij ons zenuwstelsel voortdurend bezig is met het verwerken van diverse prikkels uit de omgeving, waaronder geluiden, geuren, visuele en auditieve indrukken, en informatie van ons evenwichtsorgaan.


Kinderen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor bepaalde prikkels, zoals geluiden, bewegingen of aanrakingen, wat zich manifesteert in specifiek gedrag. Als prikkels niet goed worden verwerkt, kan dit leiden tot verstoringen in de registratie en verwerking van zintuiglijke informatie.


Gedragingen zoals het niet reageren op roepen als ouder kunnen tekenen zijn van over- of onderprikkeling, wat aangeeft dat het kind moeite heeft met de juiste verwerking van prikkels in zijn of haar omgeving.


SI onderzoek en advies aan huis

Wanneer er een vermoeden bestaat dat de prikkelverwerking van je kind verstoord is, kunnen we dit onderzoeken. Ik houd een uitgebreid vraaggesprek met jou en je kind en doe een beweegonderzoek met testen. Hiervoor gebruik ik onder andere de SP vragenlijst , het Movement ABC 2 en de Beery VMI.


Met de resultaten van het onderzoek stel ik een advies op. Deze aanpak kan worden vertaald naar bijv. een Grip op Groei of school. Check voor meer informatie: hier.



Zelf aan de slag met de prikkelverwerking?

Heb je interesse om dieper in te gaan op dit onderwerp? Ik heb een waardevolle training ontwikkeld waarbij je actief aan de slag gaat met de achtergrond van prikkelverwerking, relevant onderzoek, en bovenal, effectieve oplossingen!


Je kunt meer informatie vinden op mijn website: https://jolienglas.nl/winkel/. In deze training behandelen we praktische stappen om te volgen bij overprikkeling en wat er nodig is om hiermee om te gaan. Ik begeleid je met enthousiasme en bied duidelijke uitleg, samen met opdrachten waarmee je direct aan de slag kunt en direct profijt van hebt.




SI compleet (aanpak 5-10 jaar): Betekend inclusief SI onderzoek en advies nu met behandeling. Centraal in de behandeling zijn het trainen van de vaardigheden, maar ook het informeren van ouders en verzorgers. Zo kun je je kind goed begeleiden in het dagelijks leven en begrijpt het zelf ook beter wat er speelt en hoe het kan handelen. Daarbij past ik technieken van ACT4kids toe.


 Als training richt ik me daarin in waarde gericht leven. Met pakkende oefeningen nemen we deze items mee om te leren staan in het leven. Dat hobbels er bij horen en hoe je daar mee om kan gaan. Wat past het beste bij het kind? Instructie voor de omgeving zit hier ook bij. Mochten er slaapproblemen zijn hoort dat ook hierin. Dit traject is aan huis bij jullie en in overleg met jullie ook op school / omgeving.


Jullie werken mee en samenspel met het kind om een positieve verandering te creëren in de basis van het leven van het kind. Het leert inzichten voor het leven! Hier kan men levenslang van profiteren. Tevens leert het omgaan met gedoe, zoals echt leven dit heeft. Door waarde gericht hier mee om te gaan en gerichte oefeningen is dit echt goud voor zowel ouder en bovenal voor het kind!


Informatie kun je opvragen via onderstaande button onderop deze pagina of kijk hier.



Prikkelverwerking en slapen
Kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking, hebben vaak ook moeite met slapen. Wanneer je systeem nog druk is met het verwerken van de hele dag, is rustig liggen en ontspannen heel moeilijk. Als slaapcoach kan ik hen en jullie daar bij begeleiden. We gaan eerst aan de slag met de prikkelverwerking zelf. Vervolgens kunnen we kijken hoe het met het
slaapgedrag is.


De Nederlandse Stichting voor Sensorische informatieverwerking

De NSSI is een platform waar kennis en informatie over sensorische informatieverwerking (SI) gedeeld wordt. Niet iedereen is bekend met het begrip sensorische informatieverwerking en wat de gevolgen kunnen zijn als iemand daar problemen mee ervaart. Op deze website vind je veel informatie met betrekking tot sensorische informatieverwerking. Ik ben hier lid van om me zo informeren en vooral te leren en te delen over SI.
 
 

Aanmelden kan via het aanmeldformulier bovenaan deze pagina. Of stel al je vragen per mail: Info@Jolienglasoefentherapie.nl of bel of whatsapp naar 0612660152 voor meer informatie.

 
 

Hieronder voorbeelden van SI problemen:

-Sommige kinderen met problemen in de prikkelverwerking op het gebied van gehoor zullen op zoek gaan naar geluid om zichzelf te activeren.


-Kinderen die gevoelig zijn voor geluid kunnen ook zelf geluiden gaan maken om het aanwezige geluid te overstemmen.


-Sommige kinderen zoeken constant naar extra tast prikkels (tactiele prikkels) door bijvoorbeeld anderen aan te raken of ergens mee te friemelen.


-Diepe druk (bijvoorbeeld met een verzwaringsknuffel, drukvest) via het tastzintuig werkt kalmerend.


-Kinderen die overgevoelig zijn voor geuren kunnen dingen ruiken die anderen niet waarnemen.


-Er kan ook sprake zijn van overgevoeligheid in het mondgebied. Dit kan zijn op het gebied van smaken, geuren en structuren.


-Sommige kinderen met problemen in de sensorische informatieverwerking houden niet van verschillende structuren tegelijk in hun mond.


-Andere kinderen zijn constant op zoek naar extra prikkels in hun mond. Zij kauwen op producten als potloden, koordjes, boorden, etc.


Bel voor meer informatie met 0612660152. Of mail naar Info@jolienglasoefentherapie.nl.


Herkenbaar en wil je meer weten? Bel/app
Share by: